Bedankt
Wij hebben echt een heel andere dochter gekregen sinds ze bij jou is geweest. Ze is veel blijer, wordt veel zelfstandiger en kan echt van dingen gaan genieten. Ze is gewoon een stuk gelukkiger en dan zijn wij dat ook. We genieten echt van haar. Het is een totaal ander kind geworden en dan in haar voordeel. Heel veel mensen zien het verschil ook en ze geniet weer van de kleine dingetjes. Ze is ook veel weerbaarder geworden en maakt zich niet meer druk om dingen. Ze is veel losser geworden, makkelijker voor haarzelf maar ook voor haar omgeving. Ze is maar 8 of 9x bij jou geweest, maar het heeft haar zoveel goed gedaan. Ik liet haar ook altijd met een fijn en vertrouwd gevoel bij je achter. Een uur was zo voorbij en ze kwam weer lachend buiten. Dat het zo snel effect zou hebben, hadden we niet verwacht, maar het is echt zo. Deze therapie heeft zo snel zijn vruchten afgeworpen en dat is voor een kind alleen maar fijn. Wij zijn ontzettend trots op onze dochter, maar we zijn ook heel blij dat we jou tegen zijn gekomen en dat je haar zo goed en fijn hebt kunnen helpen.
Bedankt voor alles.

Groetjes een moeder

Tics en dwang
Wij zijn via via bij Stacha terecht gekomen. Deze persoon beval haar aan omdat ze zo goed kan communiceren met kinderen. Ze weet de juiste toon, snaar te raken bij ze. En daar zijn wij het helemaal mee eens!

Onze dochter (7 jaar) had last van dwangmatig gedrag (wat later tics bleken te zijn). Ze moest vanalles van haar 'buik' en daar werd ze heel verdrietig en onzeker van omdat ze ontzettend bang was dat iedereen haar uit zou lachen en haar raar zouden vinden. Onder geen beding mocht iemand buiten ons gezin dat dus weten of merken. Ze was er echt de hele dag mee bezig en had het niet onder controle.

Onze eerste kennismaking met Stacha voelde meteen goed. Onze dochter was al meteen helemaal weg van haar; 'Mam, Stacha zou ook best mijn moeder mogen zijn'. Nou, gelukkiger kon ze ons niet maken met deze opmerking want dat was voor ons een teken dat we haar met een gerust hart aan Stacha konden toevertrouwen.

Al na de eerste echte sessie zag je onze dochter groeien. Ze deed haar oefeningen vol overgave en ze raakte vertrouwd met haar anders zijn. Ook het feit dat ze tijdens de sessies hoorde dat meer kinderen daar last van hadden en dat ze dus helemaal niet raar was gaf haar moed. Na een paar sessies merkte we al duidelijk verschil. Ze praatte er meer over met de mensen buiten ons gezin en ging het op een gegeven moment zelfs ook in de klas vertellen. Verder zag je dat ze zichzelf steeds meer onder controle kreeg. Het aantal tics nam al snel af. Super trots waren we en onze dochter was ook super trots op zichzelf. Haar tics zullen nooit helemaal verdwijnen maar onze dochter heeft ze helemaal geaccepteerd en ze zijn een onderdeel van haar geworden waar ze zich noch voor schaamt, noch onzeker van wordt. Om in de bewoording van onze dochter te spreken: " Ik ben sterker dan mijn tics mam!"

Al na 7 sessies met Stacha vertelde Stacha aan onze dochter dat ze het nu zelf kon en dat ze dus niet meer hoefde te komen. We hadden nooit gedacht dat we al zo snel het gewenste resultaat zouden bereiken! En we mogen altijd terugkomen als onze dochter een terugval krijgt en dat geeft ons als ouders dan weer een goed en veilig gevoel. We weten dat we op iemand terug kunnen vallen op het moment dat onze dochter dat nodig heeft zoals tijdens de puberteit of andere ingrijpende momenten in haar leven.

Lieve Stacha, namens 2 gelukkige ouders: "Kei bedankt voor je goede zorgen."

Chantal

Hoi Stacha,
Laura en ik wilde je nog even extra bedanken voor alles wat je voor ons gedaan hebt! Het waren spannende, leuke, gezellige, soms confronterende (voor ons allebei) en superleerzame weken. Je bent een lieve, warme, kundige vrouw en dit zet je in om kinderen en hun omgeving verder te helpen, om hen te leren omgaan met vanalles, hen de tools te geven én het geloof in zichzelf! Wat fijn dat er mensen zoals jij zijn! Nogmaals heel erg bedankt!

Liefs,
Laura en Nicole

Marthe speelt weer buiten

We hadden al enige tijd in de gaten, dat onze Marthe (7 jaar) niet meer buiten wilde spelen. Terwijl ze juist zo’n buitenkind is. Ja, in de tuin wilde ze nog wel spelen, maar buiten de poort ging ze niet meer. We wisten ook wel waarom: Marthe was bang dat ze honden tegen zou komen.

We vermoeden dat een vervelende ervaring - van toen Marthe bijna 2 jaar was - wel eens de oorzaak zou kunnen zijn van haar hondenangst. Het lukte ons niet om Marthe te stimuleren toch lekker naar buiten te gaan en we besloten professionele ondersteuning te zoeken. Zo kwamen we terecht bij Stacha.

Na een intake stelde Stacha voor om met Marthe aan het werk te gaan met EMDR. Samen maakten ze eerst een stappenplan, met als einddoel ‘weer lekker buiten spelen’. Als ouders kregen we de opdracht om de vervelende ervaring in verhaalvorm op te schrijven. In een paar sessies werd het verhaal voorgelezen, terwijl Stacha Marthe afleidde via geluidjes of tikjes op de hand, waardoor de ervaring een plek kreeg in haar hoofdje. Verder heeft ze gekeken naar foto’s van honden, kreeg ze als tip om buiten, als ze een hond tegenkwam, te fantaseren dat het iets anders was, heeft ze een goed gesprek gehad met Bam de Kids Tovenaar en ze heeft thuis geoefend met papa en mama. Zelf had Marthe bedacht dat ze een ‘pizzacolafeest’ wil geven als ze haar einddoel zou bereiken.

We merkten dat we steeds weer kleine stapjes vooruit kwamen. Maar die vervelende ervaring zat wel diep, dieper dan wij dachten. Blijven oefenen, proberen, haar moed steeds waarderen, succesjes vieren ...

Het is nu lente. En Marthe speelt volop buiten! Ze gaat lekker alleen op pad, op zoek naar vriendjes en vriendinnetjes en doet weer wat ze leuk vindt. In het bos wandelen is nog steeds spannend, maar vooral weer gezellig. En trots dat ze is, als ze weer ‘gewoon’ een hond heeft gepasseerd. Ze is nog bang en dat is helemaal niet erg; ze laat haar angst niet meer de baas spelen. We zijn het ‘pizzacolafeest’ nu aan het voorbereiden ...

Stacha heeft Marthe - en ons! - goed op weg geholpen.

De ouders van Marthe

Angstig en optandig
Onze zoon is een tijdje in behandeling geweest bij kindinzicht. Ons kind was angstig, opstandig op school, sliep slecht en had geen enkel vertrouwen meer in zichzelf.

Na enkele behandelingen konden we al merken dat Davey minder angstig was en beter ging slapen. Het grote pluspunt van Stacha is dat zij is gaan praten met school over het opstandige gedrag van Davey. Hierdoor heeft ook de school een beter inzicht gekregen in de angsten van ons kind.

Waar wij steeds tegen aan liepen is het feit dat onze zoon thuis erg lief is maar juist elders opstandig was. Hierdoor was is er een mismatch en werd gedacht dat hij een gedragsprobleem had. Het gedragsprobleem werd juist veroorzaakt door het feit dat hij angstig is voor het onbekende en wanneer hij niet weet wat er van hem verwacht wordt.

Natuurlijk is het nu niet meteen opgelost maar door de handvatten die wij aangereikt hebben gekregen kunnen wij hem beter begeleiden en ervoor zorgen dat hij in een veilige omgeving kan opgroeien die voor hem duidelijk en overzichtelijk is.

Stacha, bedankt!

Nagelscheuren
Onze dochter vindt sommige dingen spannend, net als alle andere kinderen. Maar zij scheurde haar nagels. Voor ons een teken dat zij niet goed in haar vel zat. Na een rondje “internet” kwam we bij Stacha uit. Eerst wat heen en weer gemaild, want je gevoel is soms zo vaag. Stacha gaf het antwoord dat als je als moeder het gevoel hebt dat er iets is, dat dit meestal ook zo is. Dus hebben we het er op gewaagd. We hebben de keus aan onze dochter gelaten en zij vond Stacha aardig. Toen ze de eerste keer vertelde dat ze tegen Stacha meer zei dan tegen ons, wisten we dat ze op haar gemak was. Een voorwaarde om steun te ontvangen.

In het begin heeft ze alleen maar gekletst, want dat kan ze wel. Maar na een paar sessies kwam ze thuis met een oplossing voor het scheuren. Ook kreeg ze tips hoe ze over zichzelf kon denken. Dat heeft haar (en ons) erg geholpen om van haar vervelende gewoonte af te komen. Ze kan nog wel gespannen zijn, maar uit zich dan op een andere manier. Niet meer door haar nagels af te scheuren. Ze kan het een plaats geven, kan er beter mee omgaan. En uiteindelijk wil je toch dat je kind lekker in haar vel zit.

Thuis hadden we na een paar keer al in de gaten dat het vooruit ging en gelukkig signaleerde Stacha dat ook. We zaten dus ook op dezelfde golflengte op dit stukje. Toch een prettig idee als je kind daar is om gecoached te worden. Dat praat een stuk makkelijker. Nu gaat ze zelf weer aan de slag en we hopen dat ze een manier heeft gevonden om met haar spanningen om te gaan. En mocht ze nog behoefte hebben om een keer te “kletsen” met Stacha, dan kan dat natuurlijk altijd.

De ervaringen van kinderen vindt u hier